ESWL Tedavisi

ESWL Tedavisi

Böbrek taşlarında ESWL tedavisikullanılarak 2.5-3 cm kadar büyüklüğe ulaşan taşlar tedavi edilmektedir. ESWL tedavisi ses dalgası(şok dalgası) kullanılarak taşların ufak parçalara ayrılmasıdır. Ufak parçalara ayrılan böbrek taşları bu şekilde kanalda (üreterde) takılmadan idrar kesesine inmekte ve işeme ile vücut dışına atılmaktadır.

ESWL Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

ESWL tedavisi sırasında hasta cihazın masasına arka üstü yatmaktadır, cihazın içi su dolu balonu hastanın böbrek bölgesine temas etmektedir. Cihazın ekranında taş görüntülenir ve şok dalgalarının gideceği nokta olarak taşın tam üzeri hedeflenir. ESWL tedavisinin başlamasıyla su dolu balon içerisinde oluşturulan ses(şok) dalgaları vücuda herhangi bir zarar vermeden geçerek taşın tam üzerinde hedefe çarpar.Çarpmanın etkisi ve taş yüzeyinde oluşturduğu kuvvet ile taş ufak parçalara ayrılmakta ve böbreğin ürettiği idrar ile kanaldan aşağıya doğru itilmektedir. ESWL tedavisinin taşı parçalamak yanında, taş parçalarını hareketlendirmek gibi de etkisi bulunmaktadır.

ESWL Tedavisine Neden Gerek Duyulmaktadır?

ESWL tedavisi uygulanmasının en önemli nedeni böbrekte kendiliğinden düşemeyecek derecede büyük taşın veya taşların (2.5-3.cm) bulunmasıdır. Bu derecede büyük taşlar genellikle ağrı yapmakla beraber, bazen de hastayı rahatsız etmeyecek derecede çok hafif ağrı veya tamamen ağrısız olabilmektedir. Ancak büyük böbrek taşlarının çoğu böbreğin idrar pasajını engellemekte ve böbreğin çalışmasını azaltmakta ve bir süre sonra tamamen durdurabilmektedir(fonksiyone etmeyen böbrek). İdrar pasajını tamamen engelleyen üreter taşları da bazen ESWL tedavisine başlanılmadan böbreğe geri itilerek kanalın açık kalması sağlanmakta ve ESWL tedavisinin etkinliği artmaktadır.

ESWL Tedavisini Avantajları Nelerdir?

  • Hastaneye yatış gerektirmeyen bir tedavi olması
  • Uygun kalitede cihaz ve gereken tıbbi donanımda gerçekleştirildiği takdirde yüksek başarı oranı
  • Dokuyu veya organı kesme, yaralama vb risklerinin bulunmaması
  • Tekrarlanabilir bir tedavi yöntemi olması
  • Genel anestezi gerektirmemesi

ESWL Tedavisi Kimlere Yapmamalıdır?

  • Gebelikte yapılması uygun olmamaktadır.
  • Ses dalgalarının fetuse olası yan etkileri bulunabilmektedir.
  • Şiddetli böbrek iltihabı durumları
  • Ciddi kanama bozukluğu olan durumlar
  • Böbrek kanseri ve ciddi böbrek şekil bozukluğu olan durumlar.

ESWL Tedavisi Sonrası Neler Beklenmelidir?

ESWL tedavi sonrası idrar kanlı veya koyu renkte gelebilmektedir. Ertesi gün itibariyle günlük normal aktivitelere devam etmek gerekmektedir. Kırılan parçaların dökülebilmesi için bol miktarda sıvı tüketilmesi (3-4lt) faydalıdır.

böbrek taşı kırma